Code page issues?

All about the program
Post Reply
M.Czerski
Posts: 2
Joined: 18 Oct 2021, 18:29

18 Oct 2021, 18:40

I returned to use your VTM after many years because my experience with it from many years ago was exceptionally good and the present version looks promising, except that... see below :(

I am using ver 15. of your VTM under windows 10 64-bit with the default code page for the Polish language. I have no problems with using the software in English and I do not need to have it localized. However, when it comes to reading files and folders with extended character sets in their names, your program fails to recognize cartain characters even so commonly used as "–" (cf "-") that other applications can handle without any issues.

The problem described is a nasty surprise and for the time being makes VTM unviable and actually – useless. It is still more surprising that your former versions (ex. ver. 4) worked like a charm under XP 32 bit and did not have any problems with extended character sets.

I will appreciate your advice how to overcome this disadvantege. Needless to say, renaming files and folders to make them readable for VTM is not a viable option at all.

Best regards
Marek
User avatar
admin
Site Admin
Posts: 1159
Joined: 03 Jun 2014, 22:14

18 Oct 2021, 22:58

Just tried to process the file "d:\F–1\F–1.mp4", no issues.

BTW the latest version at the moment is 16.1.0.2.
M.Czerski
Posts: 2
Joined: 18 Oct 2021, 18:29

18 Oct 2021, 23:18

Thanks for your reply. I know, that VTM works fine on a machine running Windows 10 with West-European code page, but it apparently refuses to work on Win10 with the East/Central European code page. That’s, of course, my guessing, because I am not a professional IT specialist and all I can do is to report the issue. My experience shows that whenever a folder or file name (imported from a disc file by option available in VTM) contains "–" or some other characters from the extanded character table, then the program cannot identify the file, whilst other files, i.e. free from "weird" characters are processed smotthly and perfectly. I’ll try to use the latest version and may be it will help. I’ll get back to you if the problem persists. However, if there is no "cure" to this "illnes" then I will (quite reluctantly) have to seek some other measures to produce thumbnails for my video clips. Cheers! :)
User avatar
admin
Site Admin
Posts: 1159
Joined: 03 Jun 2014, 22:14

19 Oct 2021, 12:08

Could you please provide more details on your Settings and where to change them in Wndows? I need to create a test environment.
Did you mean the Windows "Region->Formats" settings? "Change date, time, or number formats"?
User avatar
admin
Site Admin
Posts: 1159
Joined: 03 Jun 2014, 22:14

20 Oct 2021, 21:01

I changed Windows locale to Polish, and tried several special symbols from Codepage 852:
"d:\F–1\┌1ú╩ĚÇ.mp4", no issues.
Post Reply